Застерігаємо краян
Дата: 10.07.2018 15:49
Кількість переглядів: 718
Застерігаємо краян: дикорослі гриби є небезпечним
продуктом харчування
В Івано-Франківській області в розпалі сезон «тихого полювання». Жителі нашого краю та туристи активно збирають гриби, або купують їх на стихійних ринках Івано-Франківська. На щастя цього року ще не зафіксовано жодного випадку отруєння грибами у нашій області, проте втрачати пильність не варто. Нагадаємо, що у 2017 році грибами отруїлися 43 осіб, з них 15 діти.
Якщо все ж Ви відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте наступне:
- Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
- Остерігайтеся пластинчатих грибів;
- Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
- Під час посухи грибів краще не брати взагалі, так як у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
- Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
- Не вживайте сирих грибів. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька (не менше 3-х) разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин;
- Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби;
- Гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю;